Preskoči na glavni sadržaj

U LUPOGLAVU PROSLAVLJEN BLAGDAN SVETOG FLORIJANA

 



Svečanim mimohodom vatrogasci Vatrogasne zajednice Općine Brckovljani uputili su se ispred DVD-a u Lupoglavu prema župnoj crkvi blaženog Augustina Kažotića kako bi svečanom svetom misom proslavili svog zaštitnika sv. Florijana. 

Ovo je već druga godina otkako zajednički slavimo svetoga Florijana, istaknuo je na početku svete mise domaći župnik don Filip Pavlović nadodavši nekoliko crtica iz života svetog Florijana čiji je grob u današnjem austrijskom gradu Linzu te kako ga od pamtivijeka vatrogasci štuju kao svoga zaštitnika. Florijan je također zaštitnik Poljske i Austrije, a mi ga u Zagrebačkoj nadbiskupiji častimo kao drugog zaštitnika Nadbiskupije. Propovijednik na svetoj misi bio je brckovljanski župnik vlč. Marinko Golek koji je u svojoj propovijedi istaknuo da i današnji vatrogasci u svojoj službi moraju biti poput svetog Florijana da radeći ne zaborave na Boga i kršćanske vrednote. 

Nakon svete mise zajednički objed za sve vatrogasce priredilo je DVD Prečec. U prostorijama društva u Prečecu najprije je okupljene pozdravio i zahvalio se g. Jurica Ivanić predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Brckovljani koji je izrazio osobno zadovoljstvo ovim skupom gdje zajedničkom molitvom i druženjem slavimo našeg Zaštitnika da nas sačuva od poplava, potresa i požara, a na poseban način se zahvalio vatrogascima iz Lonjice koji su se odazvali na slavlje.

Zapovijednik VZO Brckovljani Igor Grgošić istaknuo je kako u Općini imaju šest vatrogasnih društava s gotovo 500 vatrogasaca, te kako su spremni odgovoriti na sve izazove koji se pred njih stave. 

Okupljene vatrogasce pozdravio je i načelnik općine g. Tihomir Đuras i predsjednik Općinskog vijeća g. Stjepan Vinojčić zahvalivši se vatrogascima za sve ono što čine te su potaknuli da zajedničke proslave svetog Florijana u Općini budu i u buduće.



Popularni postovi s ovog bloga

TJEDNI BILTEN // ŽUPA BL. AUGUSTINA KAŽOTIĆA - LUPOGLAV // BROJ 096 // GOD. III. // 25. LIPNJA 2023.

 

SUDJELUJTE SVOJOM DONACIJOM U IZGRADNJI CRKVE NA OTVORENOM

 

INTERVJU HKM-A POVODOM BLAGDANA SVETOG JOSEMARIA ESCRIVE S DON FILIPOM PAVLOVIĆEM

Vjerujem da će svetog Josemariju hrvatski vjernici još više upoznati i kao zagovornika za zdravlje, on je nebeski zaštitnik dijabetičara, te kao zagovornika za obitelj i djecu", rekao je don Filip Pavlović.   Don Filip Pavlović trenutno obnaša službu upravitelja Župe blaženog Augustina Kažotića u Lupoglavu gdje se drže relikvije svetog Josemarije Escrive. Za Hrvatsku katoličku mrežu don Filip objasnio je kako su relikvije stigle u Lupoglavu, traže li hrvatski vjernici zagovor svetog Josemarije Escrive i što ovaj svetac znači za njegov život. Relikvije svetaca važne su jer se zagovorno djelovanje svetaca na poseban način očituje na onim mjestima gdje se časte njihove relikvije. “Hvala vam na prilici da mogu reći nekoliko riječi o svom najdražem svecu, sv. Josemariji koji je cijeloga života svjedočio da je poziv na svetost univerzalan – to znači da ga ima svaki kršćanin i da je najbolje mjesto i vrijeme za postati svet naša svakodnevica, ondje gdje se već nalazimo u krugu naše obite